966715481 - Plaza del León, nº 2 - 03177 Daya Vieja info.dayavieja@dayavieja.es

Ntra. Sra. de Monserrate.

Escoltar:

Una infinitat d’actes plena el programa de festejos en uns dies intensos en què es manifesten moltes tradicions, així com el fervor popular i la diversió i el bon humor dels seus habitants.

El 2001 vam poder celebrar amb gran goig el I Centenari de la celebració d’aquestes festes patronals.

Solen començar els festejos amb el tradicional “cercavila de la canya”, en què els mossos del poble recorren les llars de la localitat al so de la dolçaina i el tabalet demanant algun donatiu per sufragar les despeses de les festes. És costum oferir pollastres, gallines, conills, embotits, etc. que es porten a una gran canya portada a espatlles pels mossos.

– Són nombroses les revetlles populars que atreuen nombrosos visitants que comparteixen amb els dayavejenses aquests dies de diversió.

– Diverses són les competicions esportives que se celebren en aquestes dates com a carreres ciclistes, cross, futbol, ​​voleibol, etc.

– També se celebren competicions de jocs típics com la competició de dòmino (porres), cartes (xinxàs), pinyol, pique femení, etc..

– El festival consisteix en la mostra de diverses actuacions realitzades pels mateixos habitants del poble que s’animen a imitar cantants, a realitzar obres de teatre o a emular famosos programes de televisió.

– Una altra de les tradicions és la carrera de cintes. Les mosses del poble porten creuades sobre el pit unes cintes brodades amb motius decoratius i el seu nom. Els noms de cadascuna de les participants es col·loquen en una petita cinta cosida a una anella que és col·locada en una carcassa de fusta. Els mossos hauran d’agafar aquesta cinta muntats amb bicicleta portant a la mà un petit pal que intentaran introduir en l’anella que porta la cinta de la seva enamorada. Si ho aconsegueix aconseguirà l’aplaudiment del públic, la cinta de la seva estimada i un parell de petons d’ella.

– També se celebren altres actes com la mostra de cotxes antics, exposicions, activitats per als més joves com els jocs infantils, la tirolina, el teatre infantil, etc.

– La devoció a la Mare de Déu es mostra en els actes religiosos com el tridu, l’ofrena de flors, misses i la solemne processó el dia de la seva festivitat (8 de setembre) al terme de la qual es dispara un fastuós castell de focs artificials.